Maori

De Maori … De Maori … Waar begin ik als ik moet vertellen over de Maori …

De Maori zijn de inheemse bevolking van Nieuw-Zeeland. Zij waren hier eerst! Voor het een Engelse kolonie werd. (Weet dat Nieuw-Zeeland nog steeds afhankelijk is van Engeland! Al hebben ze hier dollars, the Queen heerst hier in principe over de landsverdeling). De Maori kan je vergelijken met de Aboriginals van Australië, alleen zijn ze hier al veel verder in de fase van erkenning dan in Australië. De Maori’s hebben hun eigen politieke partij, hebben een koninklijke familie, en de taal Maori is officieel erkend als nationale tweede taal, naast het Engels. Vandaag de dag zijn er zelfs Maori secundaire scholen, waar de kinderen in het Maori onderwezen worden. De Maori zijn dus zeker nog niet met uitsterven bedreigd, zéker niet. Ze herwinnen hun rechten en krachten met de dag.

De Maori leven nog steeds in stammen, begrensd door natuurlijke boarderlines, zoals rivieren, bossen, … Elke stam heeft een stamhoofd. De grootste eer die je kan krijgen van het stamhoofd is als je ‘MOKO’ mag doen, een tatoeage op je gezicht. De vrouwen krijgen dan een onder hun kin, van onderlip tot hals, de mannen krijgen de moko over heel hun gezicht. De stammen leven samen in Marae, groepjes. Je mag ALTIJD overnachten in een marae, want de basis van elke Maori is gastvrijheid. Voor hen is het belangrijker wat je weggeeft dan wat je hebt. De grootste eer die je een Maori kan geven als Paheka (blanke), is hen een cadeau geven dat je zelf van iemand gekregen hebt. Weet dat als je een Marae binnenwandelt, er eerst geHUNGI’t zal worden (neuzen neuzen), en er gezongen en gedanst zal worden, niet alleen door hen! Zij zingen hun stamlied met dans, dan is het aan jou…

Persoonlijke ervaring met de Maori: Ik vind ze ongelofelijk geweldig. Ronduit fantastisch. Hun cultuur kan je herkennen als de cultuur van de Amerikaanse indianen. Enkele jongeren dragen veren in het haar (zie foto), schitterend.

Hun dans is erg Hawaiiaans, tenminste het stamlied toch. Je hebt ook nog de HAKA ! Hoera, dit kent iedereen, die dans die de All Blacks rugby spelers doen voor een wedstrijd? Ja die ! Elke stam heeft zijn eigen haka. Volgende week zaterdag ga ik kijken naar de Kapa Haka van de Tolaga Bay stammen. Een competitie van 9u smorgens tot 17u savonds! Ik kijk er super hard naar uit.

Voorlopig zullen jullie het moeten doen met dit geweldig filmpje. De Tolaga bay jongeren dansen hun stamlied om ons te bedanken voor onze hulp bij hun lifeguard examens. Geweldig hoe zo een oude cultuur zo levend aanwezig kan zijn bij deze jongeren. Stoere mp3 spelers in hun oren, Amerikaanse petten achterstevoren, maar toch zingen en dansen voor hun stam. Geniaal ! Geniet ervan :

http://youtu.be/ncDRgE1rkaU

Ook de ouders die aanwezig waren bij de examens van hun kinderen waren echte Maori’s. Ze hadden moko op het gezicht, zie foto hieronder. Ik moet toegeven, het was echt verschieten en wennen eerst. Das echt héél raar om tegen iemand te spreken met een tatoeage over heel het gezicht, je herkent meteen hun reputatie: angstaanjagend. En dan blijkt dat onder hun eng masker ONGELOFELIJK VRIENDELIJKE personen schuilzitten! Maar echt de aardigste mensen op aarde. De foto hieronder mocht ik eigenlijk niet nemen. Vroeger geloofden ze dat als je een foto van hen neemt, je hun ziel gevangen neemt. Sommige Maori’s hangen daar aan vast, ook de personen op de foto hieronder. Maar ze hadden mij graag en ik mocht de foto nemen en bijhouden.

EINDELIJK, de KAPA HAKA is achter de rug en ik heb filmpjes! Camera’s waren verboden, dus het stiekem filmen ging wat moeilijk. Geniet van de volgende filmpjes met volle teugen, dat heb ik ook gedaan!

Kapa Haka bestaat uit 5 onderdelen, de HAKA is het deel dat wij kennen van de All Blacks rugbyspelers. Dit is het échte werk.

http://www.youtube.com/watch?v=D7CnH1MuRl0&

Dit filmpje is het onderdeel van de vrouwen! Met POI s zwaaien en zingen, kort filmpje:

http://www.youtube.com/watch?v=RFkknILv8F8&

En dit is het echte zangwerk, gewoon luisteren 🙂

http://www.youtube.com/watch?v=P8Zhn7sYmGM&

 

Mijn eerste Hangi meal !! Gekookt onder de grond, dicht bij de vulkanen, bananenbladeren erbovenop, modder erbovenop, laten stomen, en klaar is kees !

Een reactie op Maori

  1. Charline zegt:

    Interessant om lezen! Zo leren we nog iets bij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s